top of page

Velkommen til min blog

Her på min blog vil jeg dele ud af min store passion for yogaen. 

Jeg har dedikeret bloggen til at dele ud om mine forskellige yogarejser, -uddannelser, oplevelser og erfaringer med yoga.

Velkommen til min rejse ind i den berigende verden af yoga.

God læselyst!

I yoga arbejder vi med at skabe forbindelse mellem vores forskellige lag – fra det fysiske til det mentale, emotionelle og sjælelige. En af de mest kraftfulde måder at skabe denne forbindelse på er gennem åndedrættet. I dette blogindlæg dykker vi ned i prana og pranayama, yogiske teknikker, der kan hjælpe dig med at styrke din livskraft og bringe sindet i ro.


Hvad er prana?

Prana er den livsenergi, der gennemstrømmer alt i universet – fra den luft, vi indånder, til solens varme, vibrationer og elektricitet. I kroppen er prana den energi, der skaber bevægelse, tanker og bevidsthed. Når vi trækker vejret, er det prana, der bærer vores opmærksomhed fra det ydre og ind i os selv.


I åndedrættet har hver fase sin betydning:

• Indånding (Puraka): Skaber og tilfører energi.

• Tilbageholdelse (Kumbhaka): Fordeler og lagrer energi.

• Udånding (Rechaka): Renser og afslutter.

• Pause efter udånding: Giver ro og reducerer stress.

For at øge prana må vi arbejde med udvidelse, kontrol og tilbageholdelse – og netop det gør vi i pranayama.


Pranayama: Åndedrættets kunst

Pranayama handler ikke bare om at tage dybe vejrtrækninger – det er en teknik, der kræver bevidsthed og fokus. Det er en bro mellem krop og sind, hvor vi gennem kontrol af åndedrættet lærer at berolige hjernen, styrke vores indre energi og åbne for en dybere kontakt til intuitionen.

Når vi arbejder med pranayama, kan vi:

• Forbedre iltoptagelsen og cirkulationen i kroppen.

• Stimulere fordøjelsen, organerne og lymfesystemet.

• Forstærke forbindelsen mellem krop og sind ved at bringe bevidstheden til nuet.

• Berolige nervesystemet, reducere stress og fremme mental klarhed.

• Forbedre koncentration og fokus, så vi lettere kan meditere.




Pranayama i haven i Skagen
Pranayama i haven i Skagen

Hvorfor trække vejret gennem næsen?

I yoga anbefales det altid at trække vejret gennem næsen. Når vi gør det, sker der flere ting:

• Luften opvarmes, fugtes og filtreres for små partikler.

• Energien øges og vitalitet og klarhed øges. 

• Nervesystemet beroliges og ro og afspænding fremmes. 


Yoga, åndedræt og bevidsthed

Yoga handler om at fastholde opmærksomheden – både i krop og sind. Når vi arbejder med asanas (stillinger), får vi kontrol over kroppen og bliver opmærksomme på vores egne mønstre. Er du typen, der altid presser dig selv? Eller giver du for hurtigt op?

Pranayama hjælper os med at bringe samme fokus til åndedrættet. Ved at tæmme åndedrættet kan vi tæmme vores tanker – og det skaber en dybere forbindelse til os selv.


Pranayama i praksis

I din næste yogapraksis kan du prøve denne simple øvelse:

1. Find en behagelig siddende stilling.

2. Luk øjnene og bring opmærksomheden til din vejrtrækning.

3. Træk vejret langsomt ind gennem næsen – mærk luften fylde dine lunger.

4. Hold vejret et øjeblik og mærk energien fordele sig.

5. Pust langsomt ud og lad spændinger slippe.

6. Gentag i 5-10 minutter og mærk effekten.


Pranayama er et kraftfuldt redskab til at balancere dit nervesystem, styrke din livskraft og bringe mere nærvær ind i din hverdag. Prøv det – og oplev, hvordan din bevidsthed, energi og ro kan vokse!



Namaste,

Lene


 
 
 

Set tilbage i blogindlæggene, var jeg i 2022 i gang med at læse Iyengar’s Light on Life. Jeg må indrømme, at jeg dengang kun nåede nogle få kapitler ind i bogen. Den er super inspirerende, men også svær læsning.

Men under parasollen på en thailandsk ø, har jeg nu fået læst den fra ende til anden og er blevet bekræftet i, at den giver så meget forståelse for hvordan yogaen passer ind i livet - på og udenfor måtten.

Jeg har derfor brugt bogen, som inspiration ved planlægningen af forårets hatha yoga forløb, og vil nu også dele med dig, som følger min blog:)

Dagens indlæg vil give dig, som læser, en forståelse for en smule af filosofien bag yogaen, og vil handle om vores 5 “kroppe”/koshas og de 8 kronblade i yogaen.

Koshas

Lad os starte med de 5 “kroppe” eller lag, som vi ud fra den yogiske filosofi består af. Lag, der ikke har håndgribelige grænser, men går ind i hinanden som regnbuens farver.

Yderst har vi den fysiske krop - anamaya kosha - med knogler, muskler, organer og hud.

Skræller vi det yderste lag af kommer vi til energikroppen - pranamaya kosha - med åndedrættet og livskraften - prana. 

Derunder har vi vores mentale krop  -  manomaya kosha - med vores sanser, tanker, forestillinger og følelser.

Næste lag er den intelligente krop - vijnanamaya kosha - vores intelligens, visdom og hukommelse.

Og inderst inde vores lyksagelige sjælekrop - ananandamaya kosha - vores sjæl, der rummer intuition og kærlighed.

De 8 kronblade

De fleste kender primært yogaens fysiske del - asanas , og måske nogle af de mange åndedrætsteknikker - pranayama. Begge er et af de 8 kronblade, som yogaen traditionelt består af.

Asanas eller yogastillinger styrker vores krop og helbred, men de er også en indgang til vores indre. Når du laver yoga stillinger med stort fokus, styrker du følsomheden mod det indre.

Pranayama er åndedrætsteknikker, som lærer dig at flytte opmærksomheden fra det ydre og ind i dig selv. Det stilner sindet og tankerne og giver dig dermed mulighed for at lytte til din indre stemme. Prana betyder kosmisk energi og ayama  at udvide, så gennem åndedrætsteknikker kan du øge og opbygge energien og livskraften indeni dig selv.

Næste kronblad er Pratyahara, som betyder sanse-tilbagetrækning. Ved at trække sanserne indad bliver du i stand til at kontrollere dine tanker og opleve ro i sindet.

Kronbladet  Dharana, er en kontinuerlig strøm af fastholdt koncentration, hvor du samler mange indtryk til en helhed. 

Meditation er Dhyana. I den yogiske forståelse kan du ikke sætte dig og meditere, når du er stresset. Først skal stressen reduceres og den mentale og fysiske krop balanceres gennem asanas og pranayama, Hjernen skal være i ro. Først da kan du meditere og blive opmærksom på hvad din bevidsthed indeholder. I meditationen kan du reflektere om de andre 7 kronblade.

Vi mangler de sidste kronblade med moralske bud - Yama og selvdisciplin Niyama, som sætter retningslinjer for hvordan du opfører dig overfor dig selv og andre.

Endelig har vi det 8. kronblad, Samadhi, hvor du som individ oplever at smelte sammen med den universelle bevidsthed. Det ses i yoga som den endelig frihed.


I yogaen starter du udefra, fra kroppen og bevæger dig mod centrum, sjælen. Undervejs skal du øve dig i at opnå harmoni mellem de 5 kroppe ved at praktisere de 8 kronblade. Du skal øge forbindelsen mellem det ydre og det indre. F.eks skal du,  mens du står i en yogastilling/asana, bruge dine mentale og intellektuelle lag til at observere og analysere det der sker i kroppen, så du kan tilpasse dig. 


Så hvis du troede, at det at stå på hovedet er det ultimative i yoga, så går du glip af det meste.

Heldigvis giver yoga dig gaver lige meget hvilket niveau du er på. I kroppen kan gaven være øget styrke, smidighed og balance, med åndedrættet får du mere energi, mentalt kan du få mere ro på tankerne, intellektuelt kan du opnå et mere præcist selvbillede, du styrker din intuition og nærmer dig din inderste sjæl.


Vi ses på måtten:)

 
 
 

Et årsskifte giver anledning til refleksion over året der gik - og se frem mod det nye år der kommer🤓


2023, året hvor Yoga På Toppen har fejret 4 års fødselsdag, har været et år med op og nedture.

Masser af opture med yogaen🧘🏻‍♀️❤️ Både sammen med mine skønne holddeltagere og gennem fordybelse i yogaens univers med kursus, workshop samt gennem min egen daglige praksis. 

I løbet af året blev det til en ny yoga uddannelse i Embodied Yin Yoga👏🏻 

Nedtur personligt på grund af arbejdsrelateret stress😵‍💫 - ikke som yogalærer, men i mit job som ergoterapeut. 

Jeg ved heldigvis, at yogaen hjælper mig tilbage til overskud og glæde😁 

Jeg har haft behov for at finde en yogaform med et større fokus indad, hvor kernen var at berolige mit nervesystem, og derfor er jeg dykket ned i Mediyogaen. En blid yogaform som kobler yogisk visdom med vestlig medicinsk forskning. Mediyoga’en har givet mig fantastiske redskaber til at lytte til min krop og mine behov. For nu har jeg brug for at lytte videre, inden jeg finder svaret på, hvad fremtiden skal bringe🤔

Heldigvis kan jeg fortsat undervise jer i yoga🤗 Og jeg lægger ud i januar med hatha yoga holdet, som fortsætter for de skønne kvinder, som uge efter uge kommer og nyder at give sig selv en opmærksom pause. Hatha yoga som både byder på fysiske udfordringer og tid til at lytte indad gennem pranayama og yoga nidra meditationer.

Mandeyogaen er i vinter sat på pause. En lille trofast skarer af mænd har bakket op om holdet, og jeg har lovet dem at finde et andet tidspunkt at mødes. Det håber jeg bliver muligt i løbet af 2024🧘🏻‍♂️

Som noget nyt glæder jeg  mig til at undervise i MediYoga, som er den her blide, men super effektfulde yogaform, hvor alle kan få mulighed for at skabe rum til at møde sig selv, lige der hvor du er nu, få løsnet op, komme ned i gear og få beroliget nervesystemet. En yogaform, som forskning viser har positiv effekt på stress, udbrændthed, hjertesygdom samt smerter❤️‍🩹


Jeg er taknemmelig for også i 2023 at have haft muligheden for fordybelse. 

Jeg er taknemmelig for, at jeg er stoppet op og har taget mig tid til at lytte til min krops signaler. 

Jeg er taknemmelig for, at jeg har fundet Mediyogaen og gennem den er kommet ned i gear og får støtte til finde den rette balance i livet.

Jeg ser frem til et 2024 med fortsat mulighed for at dele min passion for yoga med jer. Jeg er sikker på, at det fortsat vil give mig masser af energi og glæde😊

Ved årsskiftet kan vi give slip på det gamle år  og træde ind i det nye år med ny energi - Et nyt år med ny styrke, nye tanker og nye muligheder🎉🎁


Godt nytår til alle,

Lene🙏🏻


 

 
 
 
bottom of page